Conjunctivitis bij paarden: oorzaken, symptomen, preventie

28 januari 2025

Conjunctivitis is een veel voorkomende aandoening bij paarden die pijn en ongemak veroorzaakt. Het is cruciaal om het zo vroeg mogelijk te ontdekken, zodat het in een vroeg stadium behandeld kan worden om complicaties te voorkomen. Lees meer over de oorzaken en symptomen van bindvliesontsteking bij paarden en hoe je het ontstaan ervan kunt voorkomen.

De ogen van het paard: een gezondheidsgoed dat behouden moet blijven

hoofdschuddend

De ogen van paarden zijn gevoelige organen en worden dagelijks blootgesteld aan talloze risico's die inherent zijn aan het buitenleven. Omgevingsfactoren spelen een grote rol bij het veroorzaken van bindvliesontsteking. Er kunnen echter ook infectieuze oorzaken gevonden worden, die een grondiger onderzoek door een dierenarts vereisen. Wat de oorzaak ook is, de sleutel tot het voorkomen van bindvliesontsteking bij paarden is het nemen van eenvoudige maatregelen om maximale veiligheid en gemoedsrust voor je huisdier te garanderen.

Het bindvlies van het paard: een korte anatomische herinnering

Het bindvlies van het paard is een sterk gevasculariseerd slijmvlies dat bestaat uit :

  • Het palpebrale bindvlies(binnenkant van de oogleden): het omgeeft de binnenkant van de oogleden, de fornix (het uiteinde van de bindvlieszak) en het voorste oppervlak van het derde ooglid.
  • Het bulbar conjunctiva(oogwit): bedekt het voorste oppervlak van de oogbol tot aan de hoornvliesrand en het achterste oppervlak van het derde ooglid.

De rol van het bindvlies is het smeren van het oog dankzij de bindklieren, die slijm produceren dat deel uitmaakt van de traanfilm (Bron: IMAIOS).
Deze film bedekt het bindvlies en is geconcentreerd in de plooien. Het verspreidt zich over de oogbol bij elke beweging van de bovenste en onderste oogleden en het nictitating membrane (Bron: Étude de la cytologie conjonctivale de cheval). Het bindvlies houdt niet alleen de traanfilm in stand, maar beschermt het oog ook tegen vreemde voorwerpen en micro-organismen die mogelijk een infectie kunnen veroorzaken.

Wat is bindvliesontsteking?

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies die één of beide ogen kan treffen. Het kan al dan niet besmettelijk zijn en is soms besmettelijk. Bindvliesontsteking komt vaak voor bij paarden en moet zo snel mogelijk worden vastgesteld en behandeld, omdat het kan leiden tot ernstige complicaties, vooral in het geval van bindvliesontsteking van bacteriële of virale oorsprong.

Wat zijn de symptomen van bindvliesontsteking bij paarden?

Het is belangrijk om de ogen van je paard regelmatig te observeren, net als zijn gedrag, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn en dat hij niet lijdt aan een gezondheidsprobleem.

Beschrijving

De symptomen van bindvliesontsteking zijn gemakkelijk te herkennen:

  • Rood oog,
  • Zwelling van de oogleden,
  • Vaak knipperen met de oogleden,
  • Oogleden half gesloten,
  • Traanachtige of dikke, etterige oogafscheiding,
  • Gelijmd oog,
  • Lichtgevoeligheid,
  • Wrijven van het oog op voorwerpen in de omgeving of op het been,
  • Hoofdschudden,
  • Mogelijk onrust door pijn en stress.

Gevolgen van symptomen

De symptomen van bindvliesontsteking zijn pijnlijk: ze veroorzaken stressbij het paard, wat tot uiting komt in zijn dagelijkse gedrag. Je paard, dat normaal zo meegaand is, kan tekenen van ongeduld vertonen bij activiteiten waar hij normaal plezier aan beleeft. Je paard kan tics vertonen zoals de berentic. Sommige gestreste paarden worden apathisch, terwijl andere zelfs agressie kunnen vertonen en kunnen bijten.

Mogelijke complicaties

Onbehandelde virale of bacteriële conjunctivitis kan zich verspreiden naar het hoornvlies en ulceratieve keratitis veroorzaken. Bij ulceratieve keratitis zijn er scheurtjes in de oppervlakkige laag van het hoornvlies, zichtbaar als ruwe plekken op het oogoppervlak. Deze hoornvlieszweren kunnen oppervlakkig of dieper zijn, waardoor het risico bestaat dat het oog verloren gaat. Het paard kan deze zweer ook uitlokken door met zijn pijnlijke oog iets te krachtig over verwonde oppervlakken te wrijven en zo trauma te veroorzaken.

smasque-conjonctivite-cheval

Wat veroorzaakt bindvliesontsteking bij paarden?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van bindvliesontsteking bij paarden, waaronder omgevingsoorzaken die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de veroorzakende factoren. Het is de oorsprong van de aandoening die de aard van de behandeling door de dierenarts zal bepalen.

Stuifmeel

Stuifmeel is een veel voorkomende oorzaak van bindvliesontsteking bij paarden, en steeds meer paarden zijn er overgevoelig voor. De oorzaak ligt in de door de wind verspreide pollen van bijzonder allergene planten en bomen zoals gras, ragweed, jeneverbes, berk en plataan, die aanwezig zijn van januari tot mei. Paarden ontwikkelen dan een allergische reactie die invloed heeft op beide ogen, maar ook hoesten en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. Het dragen van een canvas beschermer kan deze valkuil vermijden en je paard beschermen tegen allergische bindvliesontsteking.

UV

Gevoeligheid voor UV-stralen (ultraviolet licht) kan ook ontstekingen aan het bindvlies veroorzaken, met een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van een paard. Ook hier betekent het dragen van anti-UV-bescherming dat je paard er niet langer dagelijks last van heeft en onder alle omstandigheden beschermd is.

Wind

Wind kan agressief zijn voor de ogen van je paard en een ontstekingsreactie veroorzaken. Net als met UV-stralen heb je geen controle over deze externe factoren, dus het is essentieel om je paard te voorzien van een windbeschermend masker.

Stof

Het leven in een stal betekent dat je paard moet leven in een stoffige omgeving die moeilijk onder controle te houden is. Stro en hooi bevatten zeer vluchtige deeltjes die snel hun weg vinden naar de vochtige ogen van je paard. Dit kan leiden tot irritatie, die zich snel kan ontwikkelen tot bindvliesontsteking. Bovendien zijn sommige paarden gevoeliger voor stof dan andere, wat leidt tot een reeks ontstekingsreacties. Als de leefomgeving van het paard vochtig is en slecht geventileerd, kunnen schimmels zich ook vermenigvuldigen en infectieuze bindvliesontsteking veroorzaken.

Vreemd lichaam

Takken, plantenresten, stenen en insecten kunnen allemaal hun weg vinden naar de ogen van een paard en ontsteking van het bindvlies veroorzaken. In ernstige gevallen kan een scherp vreemd voorwerp het hoornvlies doorboren en zweren veroorzaken.

Chemische irritatie

Veel chemische verontreinigingen worden door de lucht meegevoerd en kunnen de ogen van je paard aantasten. Wees voorzichtig bij het kiezen van de ontsmettingsmiddelen die je gebruikt om de omgeving van je paard te onderhouden. Sommige zijn erg giftig en veroorzaken reacties op de huid, luchtwegen of ogen.

Trauma

Paarden kunnen soms een beetje te levendig zijn en energiek in hun ogen wrijven of hun hoofd stoten, waardoor ze verwondingen oplopen. Hoewel dit trauma bindvliesontsteking kan veroorzaken, kan het ook leiden tot een hoornvlieszweer die snel behandeld moet worden.

Parasitose

Een parasietenbesmetting kan oogsymptomen veroorzaken, waaronder ontsteking van het bindvlies. De meest voorkomende oculaire parasieten bij paarden zijn :

  • Habronemose: deze parasitaire ziekte die door vliegen wordt overgebracht, staat ook bekend als "zomerziekte" en verschijnt tijdens de zomermaanden. Ze kan de ogen, de huid en het spijsverteringsstelsel aantasten. Bij de conjunctivale vorm zetten vliegen hun larven af op het bindvlies, wat granulaire laesies veroorzaakt op de binnenhoek van de oogleden en acute bindvliesontsteking.
  • Onchocerciasis: wordt ook overgedragen door muggenbeten tijdens de zomermaanden. Onchocerciasis komt voor in zowel huid- als oogvormen. In het laatste geval lijken de symptomen op die van uveïtis. Er verschijnen laesies op de oogleden, het bindvlies (wat leidt tot bindvliesontsteking), het hoornvlies en het netvlies.
  • Thelaziosis: dit is een oogziekte die wordt veroorzaakt door de pathogene werking van een nematode die kan worden overgedragen op mensen (zoönose). Het is de vlieg die de parasiet afzet in het oog van het paard, wat vaak bindvliesontsteking veroorzaakt (Bron: Oculaire parasitose bij paarden).

Bacteriën

Bacteriële ooginfecties bij paarden zijn vaak het gevolg van oogletsel of -irritatie. Dit zijn waardevolle toegangspunten voor bacteriën, die zich vermenigvuldigen en oogsymptomen veroorzaken, waaronder bindvliesontsteking.

Virus

Certains virus sont responsables des atteintes oculaires du cheval à l’image de l’herpès virus équin qui provoque une rhinopneumonie virale, maladie très contagieuse. Elle peut prendre trois formes différentes : respiratoire, neurologique et abortive (responsable d’avortement spontané). Dans la forme respiratoire, un syndrome grippal apparait avec écoulements nasaux et larmoiements. À noter que votre cheval peut être vacciné contre cette infection virale.

Genetica

Sommige paarden zijn genetisch voorbestemd voor oogproblemen. In deze gevallen ontwikkelen ze vaker lokale problemen zoals bindvliesontsteking dan andere paarden.

Scheurinsufficiëntie

Hoewel zeldzaam, kan lacrimale insufficiëntie bindvliesontsteking veroorzaken bij paarden, zoals in het geval van keratoconjunctiva sicca, ook bekend als "droog oog", dat uitdroging en ontsteking van het bindvlies en hoornvlies, oogpijn en mogelijk visuele beperking veroorzaakt (Bron: Le Point Vétérinaire).

Hoe wordt bindvliesontsteking bij paarden behandeld?

De behandeling van bindvliesontsteking hangt af van de oorzaak. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk je dierenarts te raadplegen, zodat hij een precieze diagnose kan stellen en het meest geschikte behandelingsprotocol kan implementeren. Dit kan bestaan uit een puur symptomatische behandeling, het toedienen van antibiotica, oogbaden en het toedienen van specifieke oogdruppels.

Hoe kan bindvliesontsteking bij paarden worden voorkomen?

La plupart des causes de la conjonctivite étant environnementales, il est indispensable de mettre en place tous les moyens de prévention nécessaires. Cela passe par la protection des yeux du cheval grâce à des équipements spécifiques comme les masques et les lunettes ophtalmiques. Ils offrent l’avantage de protéger les yeux du cheval de tous les facteurs d’agression (UV, insectes, vent, poussière, pollen, etc.) mais aussi des blessures lors du travail en extérieur et en CSO.

Ze zijn flexibel en comfortabel en kunnen door je paard gedragen worden in de wei of tijdens werksessies, zonder zijn bewegingen op welke manier dan ook te beïnvloeden. Het is ook essentieel om de ogen van je paard regelmatig schoon te maken Het is ook essentieel om de ogen van je paard regelmatig schoon te maken en hem onder veterinair toezicht te houden om oogproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen, waarvan de meest voorkomende bindvliesontsteking is.


Welke maat moet ik kiezen voor mijn equidiva masker/kapje?

Alle afmetingen zijn bij benadering en alleen bedoeld als richtlijn.

Maattabel - Premium of Helios masker

Ga met een meetlint (of een touwtje dat je achteraf kunt meten) rond het hoofd van je paard zoals op de foto:


Afmeting masker Hoofdomtrek
XS - Shetland 84 cm
S - Pony 90 cm
M - Kob 94 cm
L - Volledig 100 cm
XL - XFull 110 cm
Als de maat van het hoofd van je paard tussen 2 maten in ligt, raden we je aan de dichtstbijzijnde grotere maat te nemen.



Maattabel - Equivizor maskers (Light, Arso, Convalescence modellen)

Voor deze maskers is de belangrijkste maat die van het voorhoofd van je paard. Hiervoor moet je 3 metingen bij elkaar optellen:

  1. Begin bij de buitenste ooghoek en meet omhoog in een lichte hoek naar het midden van het voorhoofd (meting A),
  2. Ga verder langs het voorhoofd van je paard (maat B),
  3. Eindig de meting door de lijn iets naar beneden te richten naar de buitenste hoek van het andere oog (meting C). Op deze manier meet je het breedste deel van het voorhoofd van je paard.

Tel deze 3 metingen (A+B+C) op om de grootte van het voorhoofd van je paard te krijgen.

BELANGRIJK: meet niet rechtstreeks van het ene oog naar het andere, want dan is de meting waarschijnlijk te klein.

maatregelen-maskers-equivizor

Afmeting masker Grootte voorhoofd
XS - Shetland 18-21 cm
S - Pony 22-28 cm
M - Kob 29-33 cm
L - Volledig 34-37 cm
XL - XFull 38-43 cm


Rambo masker maattabel

Neem deze 3 stappen:


Maat A B C
XS (grote shetland) 60 cm 84 cm 20 cm
S (pony) 70 cm 96 cm 23 cm
M (kolf) 70 cm 96 cm 25,5 cm
L (volledig) 75 cm 105 cm 27 cm

Als je paard tussen twee maten in zit, raden we je aan de kleinste maat te nemen.


Maattabel - Equivet masker

Meet de afstand tussen het midden van de ogen van het paard:


Afmeting masker Afstand tussen ogen
S - Pony 18 cm
M - Kob 21 cm
L - Volledig 24 cm
XL - XFull 26 cm


Maattabel - eVysor

Het eVysor-masker is verkrijgbaar in één maat. Het is geschikt voor "cob" of "full" paarden. Het kan ook geschikt zijn voor grote pony's (D-pony's).
maatregel-evysor



Vergis je je? Ruilen is altijd mogelijk en we doen het zo snel mogelijk, zolang je het artikel intact binnen 14 dagen terugstuurt.
> Zie retourvoorwaarden