Moet je de ogen van je paard schoonmaken?

15 januari 2024

Goede voeten, goede ogen! Twee indicatoren van een goede gezondheid. Net zoals je de voeten van je paard regelmatig inspecteert, zou je ook zijn ogen systematisch moeten controleren. Zo kun je snel reageren en kostbare tijd besparen zodra je een afwijking ontdekt.

Waarom de ogen van mijn paard observeren?

Zon, wind, stof, allergenen en insectenbeten zijn allemaal schadelijk voor de ogen van paarden en veroorzaken irritatie en tranende ogen, en zelfs afscheiding in het geval van infectie (bindvliesontsteking in het bijzonder). Vocht rond de ogen leidt soms tot ontharing. Bij jeuk zal het paard proberen in zijn oog te wrijven en riskeert het een hoornvlieszweer. Om al deze problemen te voorkomen, kan een eenvoudige wekelijkse reiniging van het gebied rond de ogen voldoende zijn. De frequentie moet per geval worden aangepast, afhankelijk van de leeftijd van je paard en eventuele pathologieën. Pas op dat je niet overdrijft, dat zou contraproductief zijn. Je kunt je paard ook voorzien van een beschermingsmasker als zijn ogen bijzonder gevoelig zijn.

larme-cheval

Hoe maak ik de ogen van mijn paard schoon?

Heb je wel eens gehoord van medische training? Regelmatig de ogen van je paard schoonmaken in een vrolijke, ontspannen sfeer maakt de taak minder stressvol. Kies een rustige plek waar je paard vertrouwd mee is en vraag de eerste paar keer om hulp als dat nodig is. Respecteer altijd het ritme van je paard en vergeet hem niet te belonen zodra hij meewerkt. Deze sessies stellen je in staat om ongewone veranderingen op te merken en het vertrouwen van je paard in jou te consolideren. Als je op een dag een pijnlijk oog moet behandelen, zullen je handelingen veiliger zijn en zullen jullie allebei minder gestrest zijn.

Twee soorten oogreiniging

Benodigde apparatuur :

  • steriele kompressen of wasbare doekjes (geen katoen),
  • een door uw dierenarts goedgekeurde oogheelkundige oplossing (fysiologisch serum, korenbloemwaterisotone lotion, etc.),
  • handschoenen (of je perfect gewassen handen),
  • een schone lade voor je apparatuur.

auscultatie-oogpaard

1️⃣ Over het algemeen is het voldoende om het gebied rond het oog te reinigen. Doordrenk een kompres/doekje met je oogproduct en wrijf het zachtjes rond het oog. Ga altijd van binnen naar buiten (richting het oor). Het doel is om te voorkomen dat ziektekiemen in de bindvlieszak komen en de traanbuis blokkeren. Als er vuil aan de huid van je paard blijft kleven, houd dan het natte kompres erop totdat het zacht wordt en vanzelf loslaat.

2️⃣ Van tijd tot tijd (als je bijvoorbeeld vuil in de oogleden ziet) of op verzoek van je dierenarts, kun je het oog zelf spoelen. Houd de oogleden voorzichtig uit elkaar met je vingers en giet een paar druppels van je oogdruppeloplossing in het oog. Anticipeer op plotselinge bewegingen van het paard in de richting van de fles.

➡️ Gebruik in beide gevallen schone kompressen om het gebied rond de ogen droog te deppen.

Let op:

  • Het is cruciaal om het kompres voor elk oog te verwisselen om te voorkomen dat ziektekiemen van het ene oog naar het andere worden overgedragen,
  • controleer de bewaarcondities voor je oogheelkundige oplossing (over het algemeen zeer korte bewaarperiodes om bacteriegroei te voorkomen).

Maak van de gelegenheid gebruik om de vaak stoffige neusgaten van je paard schoon te maken!

Wanneer moet je contact opnemen met je paardendierenarts?

Een gesloten of gezwollen oog, een vlek of waas op het oog, een rood ooglid, het verschijnen van een puistje, afscheiding, overreactie bij het schoonmaken van het oog, enz.: neem geen onnodige risico's, raadpleeg een dierenarts om onomkeerbare schade aan je ogen en gezichtsvermogen te voorkomen.


Welke maat moet ik kiezen voor mijn equidiva masker/kapje?

Alle afmetingen zijn bij benadering en alleen bedoeld als richtlijn.

Maattabel - Premium of Helios masker

Ga met een meetlint (of een touwtje dat je achteraf kunt meten) rond het hoofd van je paard zoals op de foto:


Afmeting masker Hoofdomtrek
XS - Shetland 84 cm
S - Pony 90 cm
M - Kob 94 cm
L - Volledig 100 cm
XL - XFull 110 cm
Als de maat van het hoofd van je paard tussen 2 maten in ligt, raden we je aan de dichtstbijzijnde grotere maat te nemen.



Maattabel - Equivizor maskers (Light, Arso, Convalescence modellen)

Voor deze maskers is de belangrijkste maat die van het voorhoofd van je paard. Hiervoor moet je 3 metingen bij elkaar optellen:

  1. Begin bij de buitenste ooghoek en meet omhoog in een lichte hoek naar het midden van het voorhoofd (meting A),
  2. Ga verder langs het voorhoofd van je paard (maat B),
  3. Eindig de meting door de lijn iets naar beneden te richten naar de buitenste hoek van het andere oog (meting C). Op deze manier meet je het breedste deel van het voorhoofd van je paard.

Tel deze 3 metingen (A+B+C) op om de grootte van het voorhoofd van je paard te krijgen.

BELANGRIJK: meet niet rechtstreeks van het ene oog naar het andere, want dan is de meting waarschijnlijk te klein.

maatregelen-maskers-equivizor

Afmeting masker Grootte voorhoofd
XS - Shetland 18-21 cm
S - Pony 22-28 cm
M - Kob 29-33 cm
L - Volledig 34-37 cm
XL - XFull 38-43 cm


Rambo masker maattabel

Neem deze 3 stappen:


Maat A B C
XS (grote shetland) 60 cm 84 cm 20 cm
S (pony) 70 cm 96 cm 23 cm
M (kolf) 70 cm 96 cm 25,5 cm
L (volledig) 75 cm 105 cm 27 cm

Als je paard tussen twee maten in zit, raden we je aan de kleinste maat te nemen.


Maattabel - Equivet masker

Meet de afstand tussen het midden van de ogen van het paard:


Afmeting masker Afstand tussen ogen
S - Pony 18 cm
M - Kob 21 cm
L - Volledig 24 cm
XL - XFull 26 cm


Maattabel - eVysor

Het eVysor-masker is verkrijgbaar in één maat. Het is geschikt voor "cob" of "full" paarden. Het kan ook geschikt zijn voor grote pony's (D-pony's).
maatregel-evysor



Vergis je je? Ruilen is altijd mogelijk en we doen het zo snel mogelijk, zolang je het artikel intact binnen 14 dagen terugstuurt.
> Zie retourvoorwaarden