Uveïtis bij paarden: oorzaken, symptomen en behandeling

20 februari 2022

Uveïtis is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij paarden. Uveïtis is een veel voorkomende oogziekte bij paarden, maar een die vaak over het hoofd wordt gezien door eigenaren. De terugkerende aard kan er een echte nachtmerrie van maken.

  1. 1. Anatomie van het oog en oorzaken van uveïtis

Uveïtis betekent ontsteking van de uvea. De uvea is het vasculaire deel van het oog en omvat de iris, die iedereen kent en kan zien, evenals het vaatvlies, dat het hele oog omhult, en het trilhaarlichaam (zie onderstaande afbeelding).

 

Er zijn veel factoren die deze ontsteking en daarmee de uveïtisaanval kunnen uitlokken:

- trauma (impact op het oog)

- fotosensibilisatie (reactie op zonlicht) meestal veroorzaakt door voedselvergiftiging

- individuele aanleg (Appaloosa ras, blauw iris oog, etc.)

- een auto-immuunreactie (de antilichamen van het paard keren zich tegen zichzelf en vallen zijn eigen ogen aan), vooral wanneer het paard leptospirose heeft opgelopen.

  1. Symptomen van uveïtis

Weten hoe je uveïtis herkent, is essentieel als je snel contact wilt opnemen met een dierenarts.

In een uveïtis-crisis vertoont het paard vaak verschillende van de onderstaande symptomen, maar niet noodzakelijkerwijs alle:

- hevige pijn, met gesloten oog, licht vermijdend

- een over het algemeen heldere stroom

- miosis (vernauwde pupil die een horizontale spleet vormt)

- hoornvliesoedeem (blauwe waas over het oog)

- een verandering in de kleur van de iris

- gezwollen oogleden

Het grootste probleem met uveïtis is de terugkerende aard ervan. Pijnlijke aanvallen verbeteren over het algemeen met de voorgeschreven behandelingen, en soms in het begin zelfs vanzelf, maar laten nawerkingen achter en komen binnen een steeds kortere tijd terug.

  1. Medicatie, chirurgie en langetermijnbehandeling

Een medische behandeling, meestal voorgeschreven door de dierenarts als eerstelijnsbehandeling, bestaat uit algemene en lokale ontstekingsremmers, gecombineerd met een mydriaticum om de pupil te verwijden en de nawerkingen te beperken.

Deze behandeling behandelt echter alleen de acute aanval en voorkomt geen terugkerende uveïtis. In het geval van terugkerende uveïtis is dit meestal niet voldoende. Elke aanval laat restverschijnselen achter, met als belangrijkste staar en synechiae (verklevingen van de iris waardoor de pupil niet goed kan openen).

Er zijn chirurgische opties om herhaling van uveïtis te voorkomen:

  • Cyclosporine implantaat: wordt in het oog geplaatst en blokkeert de immuunreactie die verantwoordelijk is voor uveïtis. De werkzaamheid is erkend, maar helaas beperkt in de tijd, ongeveer 2 tot 3 jaar.
  • Vitrectomie: hierbij wordt het ontstoken glasvocht uit het oog gezogen. Het doel is om de antilichamen en ontstekingsmoleculen die het bevat te verwijderen. Deze ingreep wordt vroeg genoeg uitgevoerd zodat de ontsteking nog niet te diep zit en het oog geen nawerkingen ondervindt. 90% van de recidieven wordt hiermee voorkomen en het gezichtsvermogen blijft behouden.
  • Enucleatie: als laatste redmiddel, voorkomt dit dat een paard dat zijn gezichtsvermogen kwijt is, elke keer dat het een aanval heeft, lijdt.

Oogchirurgie is voortdurend in ontwikkeling en wordt steeds verder ontwikkeld, wat hoop geeft aan paarden die lijden aan restverschijnselen zoals staar.

Naast behandeling vereist de behandeling van terugkerende uveïtis een gezonde levensstijl en preventieve maatregelen, die essentieel zijn om nieuwe aanvallen te beperken en het paard comfortabel te houden.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan ontstekingen en dus aan aanvallen zijn de zon, meer bepaald UV-stralen en de wind.

Het dragen van een beschermend anti-UV masker vermindert de kans op herhaling aanzienlijk. Het paard kan zijn normale leven weer oppakken en naar buiten gaan in de paddock.

Het is ook aan te raden om stof tot een minimum te beperken, omdat het ook een bron van irritatie kan zijn. Op winderige dagen kun je je paard het beste op stal houden, indien mogelijk in een afgesloten stal.

 

Pauline Cantet, dierenarts voor paarden.


Welke maat moet ik kiezen voor mijn equidiva masker/kapje?

Alle afmetingen zijn bij benadering en alleen bedoeld als richtlijn.

Maattabel - Premium of Helios masker

Ga met een meetlint (of een touwtje dat je achteraf kunt meten) rond het hoofd van je paard zoals op de foto:


Afmeting masker Hoofdomtrek
XS - Shetland 84 cm
S - Pony 90 cm
M - Kob 94 cm
L - Volledig 100 cm
XL - XFull 110 cm
Als de maat van het hoofd van je paard tussen 2 maten in ligt, raden we je aan de dichtstbijzijnde grotere maat te nemen.



Maattabel - Equivizor maskers (Light, Arso, Convalescence modellen)

Voor deze maskers is de belangrijkste maat die van het voorhoofd van je paard. Hiervoor moet je 3 metingen bij elkaar optellen:

  1. Begin bij de buitenste ooghoek en meet omhoog in een lichte hoek naar het midden van het voorhoofd (meting A),
  2. Ga verder langs het voorhoofd van je paard (maat B),
  3. Eindig de meting door de lijn iets naar beneden te richten naar de buitenste hoek van het andere oog (meting C). Op deze manier meet je het breedste deel van het voorhoofd van je paard.

Tel deze 3 metingen (A+B+C) op om de grootte van het voorhoofd van je paard te krijgen.

BELANGRIJK: meet niet rechtstreeks van het ene oog naar het andere, want dan is de meting waarschijnlijk te klein.

maatregelen-maskers-equivizor

Afmeting masker Grootte voorhoofd
XS - Shetland 18-21 cm
S - Pony 22-28 cm
M - Kob 29-33 cm
L - Volledig 34-37 cm
XL - XFull 38-43 cm


Rambo masker maattabel

Neem deze 3 stappen:


Maat A B C
XS (grote shetland) 60 cm 84 cm 20 cm
S (pony) 70 cm 96 cm 23 cm
M (kolf) 70 cm 96 cm 25,5 cm
L (volledig) 75 cm 105 cm 27 cm

Als je paard tussen twee maten in zit, raden we je aan de kleinste maat te nemen.


Maattabel - Equivet masker

Meet de afstand tussen het midden van de ogen van het paard:


Afmeting masker Afstand tussen ogen
S - Pony 18 cm
M - Kob 21 cm
L - Volledig 24 cm
XL - XFull 26 cm


Maattabel - eVysor

Het eVysor-masker is verkrijgbaar in één maat. Het is geschikt voor "cob" of "full" paarden. Het kan ook geschikt zijn voor grote pony's (D-pony's).
maatregel-evysor



Vergis je je? Ruilen is altijd mogelijk en we doen het zo snel mogelijk, zolang je het artikel intact binnen 14 dagen terugstuurt.
> Zie retourvoorwaarden