De juridische gevolgen van oogaandoeningen bij paarden

04 mei 2022

Helaas hebben veel paarden last van oogaandoeningen. Ze zijn uiteenlopend (uveïtis, staar, bindvliesontsteking, etc.) en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de sportieve prognose van je paard. Het doel van dit artikel is om uit te leggen welke juridische mogelijkheden er zijn als je een paard koopt dat lijdt aan een oogaandoening.

Veterinair bezoek en koopcontract voordat je je paard koopt

De eerste stap in het voorkomen van onaangename verrassingen is natuurlijk het laten uitvoeren van een dierenartsbezoek vóór de aankoop. Dierenartsen voeren routinematig een oogonderzoek uit tijdens het zogenaamde klinische bezoek.
Het is ook raadzaam om een koopcontract op te stellen (zelfs een basiscontract), zodat beide partijen een ondertekend document hebben met basisinformatie over de verkoop:

  • contactgegevens van de verkoper,
  • paardenprijs,
  • datum van verkoop,
  • gewenst gebruik van het paard enz...

Modelcontracten zijn online beschikbaar. Je kunt ook contact opnemen met een advocaat om een contract op te laten stellen dat overeenkomt met de specifieke kenmerken van je paard en je geplande praktijk.

Juridische oplossingen bij oogaandoeningen bij je paard

Het feit dat je een paard hebt gekocht zonder dierenartsbezoek en zonder koopcontract betekent niet dat er geen wettelijke oplossing is voor je probleem. Wat moet je in de praktijk doen als je een paard koopt en je na de aankoop realiseert dat je paard een oogziekte heeft?

Mijn paard heeft uveïtis

Allereerst moet uveïtis worden onderscheiden van andere ziekten. Waarom moeten we dit doen? Omdat uveïtis wordt gekwalificeerd als een remmend gebrek door artikel R 213-1 van de Code rural et de la pêche maritime:
"De volgende ziekten of gebreken worden beschouwd als remmende gebreken en geven als enige aanleiding tot rechtsvorderingen die voortvloeien uit de artikelen 1641 tot 1649 van het Burgerlijk Wetboek, zonder onderscheid van de plaatsen waar de verkoop en de ruil plaatsvinden:
Voor paarden, ezels en muildieren:
a) Immobiliteit.
b) Longemfyseem.
c) Chronische corning.
d) Tic proper met of zonder slijtage van de tanden.
e) Oude intermitterende kreupelheid.
f) Geïsoleerde uveïtis.
g) Infectieuze anemie van paardachtigen."

Als je paard lijdt aan uveïtis, kun je een verzoek indienen om de verkoop nietig te laten verklaren op basis van de wettelijke garantie tegen redhibitory defects.

Pas op voor termijnen: je hebt slechts 30 dagen vanaf de levering van het paard om annulering van de verkoop aan te vragen als je paard lijdt aan uveïtis.

Mijn paard heeft een andere aandoening dan uveïtis

Ook hier staan u een aantal rechtsmiddelen ter beschikking. Deze rechtsmiddelen kunnen ook worden ingeroepen in het geval van uveïtis:

- Fraude (artikel 1137 van het Franse Burgerlijk Wetboek): hiervan is sprake wanneer de verkoper opzettelijk het bestaan van een oogaandoening voor u heeft verzwegen op het moment van de verkoop, om uw toestemming te verkrijgen. Om de nietigverklaring van de verkoop te vragen, moet u kunnen aantonen :

  1. Dat de pathologie dateert van voor de verkoop;
  2. Dat de verkoper op de hoogte was van deze toestand en de informatie opzettelijk heeft achtergehouden.

Naast de verkoopprijs van het paard en alle onderhoudskosten kan schadevergoeding worden geëist op grond van fraude.

- De wettelijke garantie tegen verborgen gebreken (artikelen 1641 en volgende van het Burgerlijk Wetboek): op basis van deze rechtsgrondslag kunt u om annulering van de verkoopprijs vragen als u aan twee cumulatieve criteria voldoet:

  1. De pathologie moet dateren van voor de verkoop;
  2. De pathologie moet het paard ongeschikt maken voor het beoogde gebruik, of dat gebruik zodanig verminderen dat de koper het niet zou hebben gekocht, of er slechts een lagere prijs voor zou hebben gegeven.

De termijn om actie te ondernemen is twee jaar, te rekenen vanaf de dag waarop je je bewust werd van het bestaan van de pathologie.

Belangrijke informatie: de wettelijke garantie voor verborgen gebreken is van toepassing, ongeacht of de verkoper op de hoogte was van het bestaan van de pathologie.

- Voor verkopen gesloten tussen een professional en een amateur vóór 1 januari 2022, de wettelijke conformiteitsgarantie (artikel L217-3 van de Franse consumentenwet): als de verkoper een paardenproduct levert dat niet in overeenstemming is met het beoogde gebruik, kan de koper ontbinding van de verkoop en terugbetaling van de aankoopprijs vragen.

De termijn om actie te ondernemen is twee jaar vanaf de levering van het paard. Een gebrek dat zich binnen 12 maanden na de verkoop voordoet, wordt geacht te hebben bestaan op de dag van de verkoop.

Er zijn daarom verschillende juridische gronden waarop je actie kunt ondernemen tegen de verkoper van het paard, professioneel of niet.

Goed om te weten: sommige eigenaren willen de verkoop niet helemaal annuleren, maar willen gewoon een korting op de verkoopprijs. Deze optie is beschikbaar voor kopers die hun paard willen houden ondanks zijn ziekte.

Mijn paard heeft een oogaandoening, wat moet ik doen?

Als je een paard koopt en beseft dat het een oogaandoening heeft, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts zodat hij de nodige behandeling kan uitvoeren en het begin van de aandoening kan dateren.

Vervolgens, als je situatie onder een van de bovengenoemde gronden lijkt te vallen (redhibitory defect, fraude, verborgen gebrek of wettelijke garantie van overeenstemming), moet je een schriftelijke aanmaning schrijven, waarin je vraagt om de verkoop te annuleren en de verkoopprijs terug te betalen (of de verkoopprijs te verlagen als je het paard wilt houden), samen met het veterinaire rapport, waaruit blijkt dat de ziekte dateert van vóór de aankoop van het paard.

Je kunt natuurlijk contact opnemen met een advocaat om deze stap te zetten.

In de praktijk reageren veel verkopers niet op formele aanmaningen. En toch blijkt uit de jurisprudentie dat ze regelmatig worden veroordeeld om hun kopers terug te betalen.

De procedures kunnen lang en duur zijn, maar dat geldt ook voor het leven van een paard dat lijdt aan uveïtis, keratitis of een soortgelijke ziekte... Sommige eigenaren zijn gedwongen om leningen af te sluiten om hun paarden goed te kunnen behandelen. In sommige gevallen is een operatie aan beide ogen nodig en kunnen de kosten oplopen tot zo'n 10.000 euro.

Als je een paard hebt gekocht dat lijdt aan oogziekte, aarzel dan niet om contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in paardenrecht om de beschikbare rechtsmiddelen en je kansen op succes te beoordelen. Als deze procedure succesvol is, kun je de behandeling van je paard betalen (of vergoed krijgen).

Artikel geschreven door Nina Latour, Advocaat - Paardenrecht

Nina Latour advocaat voor paarden


Welke maat moet ik kiezen voor mijn equidiva masker/kapje?

Alle afmetingen zijn bij benadering en alleen bedoeld als richtlijn.

Maattabel - Premium of Helios masker

Ga met een meetlint (of een touwtje dat je achteraf kunt meten) rond het hoofd van je paard zoals op de foto:


Afmeting masker Hoofdomtrek
XS - Shetland 84 cm
S - Pony 90 cm
M - Kob 94 cm
L - Volledig 100 cm
XL - XFull 110 cm
Als de maat van het hoofd van je paard tussen 2 maten in ligt, raden we je aan de dichtstbijzijnde grotere maat te nemen.



Maattabel - Equivizor maskers (Light, Arso, Convalescence modellen)

Voor deze maskers is de belangrijkste maat die van het voorhoofd van je paard. Hiervoor moet je 3 metingen bij elkaar optellen:

  1. Begin bij de buitenste ooghoek en meet omhoog in een lichte hoek naar het midden van het voorhoofd (meting A),
  2. Ga verder langs het voorhoofd van je paard (maat B),
  3. Eindig de meting door de lijn iets naar beneden te richten naar de buitenste hoek van het andere oog (meting C). Op deze manier meet je het breedste deel van het voorhoofd van je paard.

Tel deze 3 metingen (A+B+C) op om de grootte van het voorhoofd van je paard te krijgen.

BELANGRIJK: meet niet rechtstreeks van het ene oog naar het andere, want dan is de meting waarschijnlijk te klein.

maatregelen-maskers-equivizor

Afmeting masker Grootte voorhoofd
XS - Shetland 18-21 cm
S - Pony 22-28 cm
M - Kob 29-33 cm
L - Volledig 34-37 cm
XL - XFull 38-43 cm


Rambo masker maattabel

Neem deze 3 stappen:


Maat A B C
XS (grote shetland) 60 cm 84 cm 20 cm
S (pony) 70 cm 96 cm 23 cm
M (kolf) 70 cm 96 cm 25,5 cm
L (volledig) 75 cm 105 cm 27 cm

Als je paard tussen twee maten in zit, raden we je aan de kleinste maat te nemen.


Maattabel - Equivet masker

Meet de afstand tussen het midden van de ogen van het paard:


Afmeting masker Afstand tussen ogen
S - Pony 18 cm
M - Kob 21 cm
L - Volledig 24 cm
XL - XFull 26 cm


Maattabel - eVysor

Het eVysor-masker is verkrijgbaar in één maat. Het is geschikt voor "cob" of "full" paarden. Het kan ook geschikt zijn voor grote pony's (D-pony's).
maatregel-evysor



Vergis je je? Ruilen is altijd mogelijk en we doen het zo snel mogelijk, zolang je het artikel intact binnen 14 dagen terugstuurt.
> Zie retourvoorwaarden