10 tips om de ogen van je paard te beschermen

11 november 2021

Pauline Cantet - Paardendierenarts - oprichter van Classequine

Oogheelkundige problemen komen vaker voor bij paarden dan je zou denken. Hoewel ze minder vaak voorkomen dan koliek of kreupelheid, moeten ze niet over het hoofd worden gezien. De oorzaken zijn onder andere traumatische ongelukken, schokken of vreemde lichamen, maar ook tal van immuun- of degeneratieve problemen. De meest voorkomende chronische pathologie is terugkerende uveïtis, die de visuele prognose van het paard bedreigt. 

De risicofactoren voor oogheelkundige pathologie zijn voornamelijk verbonden met de omgeving: zon, wind, stof, spijkers, insecten, enz.

Wanneer de winter aanbreekt, hebben huiseigenaren de neiging om het vliegenmasker af te zetten. Maar ook al zijn er minder insecten en zijn de UV-stralen minder intens, er zijn nog steeds andere oorzaken van oogontsteking, met name de wind. Je moet dus waakzaam blijven en je bescherming aanpassen aan elk paard en zijn levensstijl. Hier zijn een paar tips:

  1. Draag een insectenmasker zolang er nog vliegen rondlopen, vooral in het zuiden van Frankrijk, waar Habronemosis (een parasitaire ziekte die door vliegen wordt overgebracht) veel voorkomt.

  2. Reinig zo nodig afscheidingen met een zoutoplossing, maar reinig de ogen niet elke dag als er geen afscheiding is.

  3. Vermijd het werken met het paard in een slecht bewaterde of stoffige rijbak of manege.

  4. Veeg de stallen niet in aanwezigheid van paarden.

  5. Bescherm het paard tegen wind en tocht: het moet een schuilplaats hebben als het in de wei staat en zijn stal moet goed geventileerd zijn, maar niet tochtig. Je moet het paard ook niet in de wind laten werken of een veiligheidsbril gebruiken.

  6. In het geval van irritatie, als de ogen gezwollen en waterig zijn, zal het aanbrengen van een kompres van warme kamille de ontsteking verzachten.

  7. Kijk elke dag naar de ogen om er in ieder geval zeker van te zijn dat ze wijd open zijn, want als er een probleem is, is het essentieel om er snel een dierenarts bij te halen.

  8. Bestrijd invasies van knaagdieren, die bescherming zoeken tegen de kou en terugkeren om zich in de stallen te nestelen. Ze brengen ziekten over, in het bijzonder leptospirose, die terugkerende uveïtis kan veroorzaken.

  9. Wees heel voorzichtig met hooi en planten die in weiden groeien. Sommige planten zijn fotosensibiliserend en veroorzaken brandwonden en aanvallen van uveïtis met bilateraal hoornvliesoedeem, zelfs als de zon niet erg heet is. Fotosensibilisatie treedt meestal op door de ophoping van pigmenten in de opperhuid en het hoornvlies, die na een paar dagen reageren op UV-stralen en de cellen eromheen vernietigen. In sommige gevallen wordt fotosensibilisatie in verband gebracht met leververgiftiging. De planten in kwestie zijn vooral schermbloemigen, maar ook arnica en alle planten die giftig zijn voor de lever. Hoe meer lichte plekken (eksters, crèmes, enz.) en lichtgekleurde ogen een paard heeft, hoe gevaarlijker fotosensibilisatie wordt. In de ogen is een bilaterale blauwe waas typisch.

  10. Gebruik een masker met maximale UV-bescherming voor alle paarden met roze oogleden of die vatbaar zijn voor terugkerende oogproblemen (uveïtis en keratitis, carcinomen van de oogleden of het hoornvlies), zelfs als de UV-stralen in de herfst minder sterk zijn. Het beschermt ze ook tegen de wind.

Welke maat moet ik kiezen voor mijn equidiva masker/kapje?

Alle afmetingen zijn bij benadering en alleen bedoeld als richtlijn.

Maattabel - Premium of Helios masker

Ga met een meetlint (of een touwtje dat je achteraf kunt meten) rond het hoofd van je paard zoals op de foto:


Afmeting masker Hoofdomtrek
XS - Shetland 84 cm
S - Pony 90 cm
M - Kob 94 cm
L - Volledig 100 cm
XL - XFull 110 cm
Als de maat van het hoofd van je paard tussen 2 maten in ligt, raden we je aan de dichtstbijzijnde grotere maat te nemen.



Maattabel - Equivizor maskers (Light, Arso, Convalescence modellen)

Voor deze maskers is de belangrijkste maat die van het voorhoofd van je paard. Hiervoor moet je 3 metingen bij elkaar optellen:

  1. Begin bij de buitenste ooghoek en meet omhoog in een lichte hoek naar het midden van het voorhoofd (meting A),
  2. Ga verder langs het voorhoofd van je paard (maat B),
  3. Eindig de meting door de lijn iets naar beneden te richten naar de buitenste hoek van het andere oog (meting C). Op deze manier meet je het breedste deel van het voorhoofd van je paard.

Tel deze 3 metingen (A+B+C) op om de grootte van het voorhoofd van je paard te krijgen.

BELANGRIJK: meet niet rechtstreeks van het ene oog naar het andere, want dan is de meting waarschijnlijk te klein.

maatregelen-maskers-equivizor

Afmeting masker Grootte voorhoofd
XS - Shetland 18-21 cm
S - Pony 22-28 cm
M - Kob 29-33 cm
L - Volledig 34-37 cm
XL - XFull 38-43 cm


Rambo masker maattabel

Neem deze 3 stappen:


Maat A B C
XS (grote shetland) 60 cm 84 cm 20 cm
S (pony) 70 cm 96 cm 23 cm
M (kolf) 70 cm 96 cm 25,5 cm
L (volledig) 75 cm 105 cm 27 cm

Als je paard tussen twee maten in zit, raden we je aan de kleinste maat te nemen.


Maattabel - Equivet masker

Meet de afstand tussen het midden van de ogen van het paard:


Afmeting masker Afstand tussen ogen
S - Pony 18 cm
M - Kob 21 cm
L - Volledig 24 cm
XL - XFull 26 cm


Maattabel - eVysor

Het eVysor-masker is verkrijgbaar in één maat. Het is geschikt voor "cob" of "full" paarden. Het kan ook geschikt zijn voor grote pony's (D-pony's).
maatregel-evysor



Vergis je je? Ruilen is altijd mogelijk en we doen het zo snel mogelijk, zolang je het artikel intact binnen 14 dagen terugstuurt.
> Zie retourvoorwaarden